Eén van de meestgestelde vragen over het gebruik van een voedseldroger is: "Kost dat niet ontzettend veel stroom, wanneer je nagaat dat zo'n voedseldroger toch best lang aan moet staan?" Wanneer u de droogtijden bekijkt voor voedsel voor humaan gebruik zijn de droogtijden vaak te overzien, doorgaans niet langer dan 8-12 uur. Voor snacks voor uw hond (en andere huisdieren) gaat dat helaas veel minder op, de droogtijden daarvoor zijn vaak (afhankelijk van hoe groot of klein u het vlees snijdt) wel zo'n 24 uur. De vraag of het dan eigenlijk wel uit kan, lijkt dan al snel voor de hand liggend.

Wanneer u in de webshop kijkt, ziet u bij elke voedseldroger het stroomverbruik vermeld staan. Dit stroomverbruik bepaalt, samen met de tijd gedurende welke de voedseldroger aan staat én het tarief dat uw stroomleverancier u in rekening brengt, wat de totale kosten van het drogen zijn. Oftewel: stroomverbruik in kW x aantal uren dat de voedseldroger aan staat x stroomtarief = kosten van het drogen. Tijd voor een rekensommetje!

We nemen de volgende uitgangspunten:

  • stroomverbruik van de voedseldroger = 250 Watt
  • 1000 Watt = 1 kW, dus 250 Watt = 0,25 kW
  • de voedseldroger draait 24 uur
  • uw stroomleverancier berekent u € 0,22 per kWh (kilowatt uur)

Hoe berekenen we nu de kosten van deze "droogbeurt"? 

  • 0,25 kW x 24 uur = 6 kWh
  • 6 kWh x € 0,22 = € 1,32

Dus: een voedseldroger met een stroomverbruik van 250 Watt kost ongeveer € 1,32 per 24 uur. Per uur is dat dus slechts € 0,055 ( = slechts 5,5 cent!). En wanneer u beschikt over dag/nachtstroom of normaal/daltarief kunt u het gebruik van de voedseldroger inplannen op de tijdvakken dat u goedkopere stroom gebruikt (gezien de soms lange droogtijden zal dat vooral in het weekend zijn) waardoor u nog nét iets goedkoper uit kunt zijn.

Het stroomverbruik van een voedseldroger valt dus erg mee. En dat geldt ook voor de grotere voedseldrogers met meer temperatuurstanden/vermogen. Deze verbruiken weliswaar vaak meer stroom, maar er kan ook meer gelijktijdig in, waardoor de kosten per gewichtseenheid eindprodukt vaak toch lager uitvallen dan de kosten per gewichtseenheid eindprodukt gedroogd in een goedkopere voedseldroger.

Het gebruik van een voedseldroger blijkt in de praktijk al snel lonend te zijn. Aan kant-en-klaar gedroogd voedsel hangt namelijk vaak een behoorlijk prijskaartje. En tóch is het kostenvoordeel voor de meeste mensen niet het enige (en zeker niet het meest doorslaggevende) argument om zelf te gaan drogen.