Vroeger was drogen de belangrijkste manier om levensmiddelen gedurende langere tijd te kunnen bewaren. Door de komst van de koel- en vrieskast is het drogen van levensmiddelen in de meeste landen eigenlijk in de vergetelheid geraakt. Toch wordt in bijvoorbeeld landen met een warm en droog klimaat (bijvoorbeeld rond de Middellandse Zee) het drogen van levensmiddelen nog steeds toegepast. Helaas biedt ons Nederlandse klimaat ons niet altijd de mogelijkheden om optimaal te profiteren van deze meest natuurlijke manier van conserveren, zeker niet wanneer we snel resultaat willen zien. Wij zijn hiervoor dan aangewezen op elektrische apparatuur: voedseldrogers, ook wel dehydrators, droogautomaten, droogovens of droogkasten genoemd. 

Tijdens het droogproces wordt zoveel mogelijk vocht aan de levensmiddelen onttrokken. Hierdoor krimpen ze, worden ze rimpelig en verliezen ze een aanzienlijk deel van hun gewicht. Wanneer u op de juiste temperatuur droogt, blijven voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden waardoor de kwaliteit van de levensmiddelen hoog blijft. Doordat het vocht verdampt wordt de smaak doorgaans (veel) geconcentreerder.

Naast het drogen van levensmiddelen voor eigen gebruik kunt u de techniek van het drogen ook toepassen voor uw hond (en uiteraard ook voor andere huisdieren). Om zowel voor ons zelf als voor onze honden (of andere huisdieren) de snacks zo natuurlijk mogelijk te houden, wordt bij het drogen ervan geen gebruik gemaakt van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. Omdat het drogen op zichzelf al een manier van conserveren is, zijn extra chemische conserveringsmiddelen ook overbodig.