Samen speuren met jouw hond? Natuurlijk!

Wist jij dat iedere hond kan speuren? Van Chihuahua tot Deense Dog, van gezelschapshond tot veedrijver..... ze kunnen het allemaal! En ze vinden het ook (bijna) allemaal geweldig om met hun neus te mogen en kunnen werken. Speuren is bovendien een activiteit die veel samenwerking vereist tussen hond en geleider, dus het geeft jou ook nog eens de kans om samen te werken aan versterking van jullie onderlinge band. Ook biedt speuren vaak een uitlaatklep voor honden met gedragsproblemen en honden met fysieke problemen, omdat jouw hond tijdens het speuren zijn of haar neus én hersenen optimaal moet gebruiken. Niet alleen een fysiek vermoeide hond is een blije hond, ook een mentaal vermoeide hond is een blije hond. Speuren is dus niet alleen erg leuk om te doen, maar in heel veel situaties ook nog eens erg nuttig!

Wat is Natuurlijk Speuren?

Natuurlijk Speuren is een manier van speuren die zoveel mogelijk aansluit bij de werkwijze van het Natuurlijk Opvoeden zoals deze door Biqqelz Hondentraining wordt toegepast. Dat betekent dat gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke leerprocessen van de hond en dat het gedrag van de hond vanuit de Natuurlijke Opvoeding wordt benaderd. Natuurlijk Speuren is echter géén vervanging van Natuurlijk Opvoeden, daarvoor is het traject van het Natuurlijk Opvoeden te veelomvattend.

Binnen het Natuurlijk Opvoeden spelen een evenwichtige (rangorde)relatie tussen eigenaar en hond en wederzijds respect een grote rol. Bij het speuren vorm jij samen met jouw hond een team en dat betekent dat ook bij het speuren een evenwichtige (rangorde)relatie en wederzijds respect van groot belang zijn. Natuurlijk Opvoeden en Natuurlijk Speuren passen dan ook prima bij elkaar!

Voor deelname aan de lessen Natuurlijk Speuren is het niet noodzakelijk dat jij samen met jouw hond één of meer cursussen Natuurlijk Opvoeden bij Biqqelz Hondentraining hebt gevolgd, deelname staat open voor alle honden en hun eigenaren. Je hoeft de uitgangspunten van het Natuurlijk Opvoeden niet zelf toe te passen, maar je dient ze wél te respecteren.

Speurdisciplines

Bij Biqqelz Hondentraining krijg je inzicht in de achtergronden van het speuren, de verschillende speurdisciplines die er zijn en natuurlijk in de werking van de neus van jouw hond. Je kunt kiezen uit workshops en cursussen. De workshops zijn bedoeld als kennismaking met de verschillende speurdisciplines en zijn vooral gericht op de praktijk, de cursussen zijn bedoeld voor wie zich verder wil verdiepen in één van de verschillende speurdisciplines en bieden naast praktijkervaringen ook de nodige theoretische achtergrondinformatie. Omdat de praktijk de plek is waar de werking van de hondenneus het beste tot zijn recht komt, is er ook in de cursussen uiteraard veel ruimte voor het in de praktijk brengen van de opgedane theoretische kennis.

Ga jij ook mee op ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van de neus van jouw hond? Op dit moment kun je kiezen tussen workshops en cursussen in de volgende speurdisciplines:

Een beschrijving van zowel de workshops als de cursussen vind je in het onderdeel Informatie in het hoofdmenu op deze website.