Eén van de meestgestelde vragen bij het drogen van voedsel, ongeacht of het nu voor uzelf is of voor uw hond (of ander huisdier), is: "Hoe lang moet ik ...... drogen?" Helaas is dit een vraag waar géén uniform antwoord op te geven is. De droogtijd is namelijk afhankelijk van diverse factoren, zoals:

  • merk, type, vermogen/temperatuurstand van de voedseldroger
  • het soort produkt dat u droogt
  • het formaat van de produkten die u droogt
  • de hoeveelheid produkten die u gelijktijdig droogt
  • omgevingstemperatuur
  • luchtvochtigheid

Vanwege de laatste twee factoren kan het drogen van voedsel in de winter bijvoorbeeld aanzienlijk langer duren dan in de zomer. Dat is zeker iets om rekening mee te houden!

Eigenlijk is er maar één manier om vast te stellen of produkten goed droog zijn: kijken, voelen en (bij voedsel voor eigen gebruik) proeven! Het is daarbij handig om een lijstje aan te leggen met de gehanteerde droogtijden. Dat lijstje kan dan dienen als richtlijn voor een volgende keer.

U hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken dat uw voedsel verbrandt of aanbrandt als het te lang wordt gedroogd. Dat is namelijk onmogelijk omdat drogen een heel ander proces is dan bakken of braden. Het voedsel in uw voedseldroger wordt droger en droger en droger...... totdat al het vocht verdampt is en het voedsel kurkdroog (en keihard) is. Ik vergelijk het droogproces vaak met handdoeken die aan de waslijn hangen te drogen in de wind. Hoe langer ze hangen, hoe droger ze worden. Totdat al het vocht er uit is en ze geheel droog zijn, dan is het klaar want droger dan droog worden ze niet. Dat geldt ook voor het drogen van voedsel: droger dan droog wordt het niet.

Waar u, vooral bij het drogen van voedsel voor uzelf, wél rekening mee moet houden, is dat u het niet langer laat drogen dan wat u zélf het lekkerst vindt. Zo vindt de één gedroogde schijfjes banaan heerlijk als ze nog wat taai zijn, terwijl de ander ze het liefst keihard eet. Wilt u lekker knabbelen? Of toch liever sabbelen? Het mág allemaal!

Een ander punt om even op te letten is dat alle produkten die u droogt, nog enigszins "nadrogen" nadat u de voedseldroger heeft uitgeschakeld en de produkten zijn afgekoeld.