Dit recept voor het bakken van witbrood in een broodbakmachine is een op zichzelf staand recept voor een heerlijk vers witbrood. Maar het kan natuurlijk ook als basis worden gebruikt voor vele smakelijke variaties. 

Benodigdheden voor een witbrood van 800 gram: 

  • 500 gram tarwebloem
  • 6 gram droge korrelgist
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 10 gram roomboter
  • 7 gram glutenpoeder (optioneel)
  • 300 ml water

Werkwijze:

  • giet het water in de bakvorm
  • schep de bloem er voorzichtig bovenop
  • maak afzonderlijke kuiltjes in de bloem voor de korrelgist, het zout, de suiker en het - optionele - glutenpoeder
  • voeg de roomboter toe
  • zet de bakvorm in de broodbakmachine
  • selecteer als gewicht: 1000 gram (of 800 gram wanneer jouw broodbakmachine die mogelijkheid biedt)
  • selecteer als kleur: licht
  • selecteer als programma: normaal
  • bak het brood in de door jouw broodbakmachine aangegeven tijd (ca. 160 minuten)

Tips:

  • haal het brood zo snel mogelijk uit de broodbakmachine als het klaar is en laat het afkoelen op een rooster, bij voorkeur afgedekt met een food cover
  • voor een witbrood van 500 gram, 1000 gram, 1200 gram of 1400 gram kunt je de ingrediënten naar verhouding aanpassen
  • snij het brood pas wanneer dit voldoende is afgekoeld en gebruik daarbij een snijmachine voor een mooi, gelijkmatig resultaat
  • zelf snij ik vaak alvast een kapje van het brood af zodra het voldoende is afgekoeld om beet te kunnen pakken en besmeer dat met een royale laag kruidenboter, chocoladehagelslag of een plakje kaas..... echt heerlijk!

Eet smakelijk!