Voor dit rozijnenbrood is het basisrecept voor een witbrood van 800 gram als uitgangspunt genomen. Voeg daar als extra ingrediënt de rozijnen aan toe en je krijgt een heerlijk rozijnenbrood.

Benodigdheden voor een rozijnenbrood van ca. 1000 gram: 

  • 500 gram bloem
  • 6 gram droge korrelgist
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 10 gram roomboter
  • 7 gram glutenpoeder (optioneel)
  • 300 ml water
  • 200-250 gram blanke rozijnen

Werkwijze:

  • weeg de rozijnen af en spoel deze grondig af in een vergiet onder de kraan
  • laat de rozijnen daarna goed uitlekken
  • giet het water in de bakvorm
  • schep de bloem er voorzichtig bovenop
  • maak afzonderlijke kuiltjes in de bloem voor de korrelgist, het zout, de suiker en het glutenpoeder
  • voeg de roomboter toe
  • zet de bakvorm in de broodbakmachine
  • selecteer als gewicht: 1000 gram
  • selecteer als kleur: licht
  • selecteer als programma: normaal
  • bak het brood in de door jouw broodbakmachine aangegeven tijd (ca. 160 minuten)
  • na ca. 35-40 minuten (kort vóór het einde van de 2e kneedfase) klinkt het piepsignaal van jouw broodbakmachine en kun je de rozijnen toevoegen
  • controleer na enkele minuten (vóórdat de 2e rijsfase begint!) even of de rozijnen inderdaad goed door het brooddeeg zijn gekneed

Tips:

  • haal het brood zo snel mogelijk uit de broodbakmachine als het klaar is en laat het afkoelen op een rooster, bij voorkeur afgedekt met een foodcover
  • voor een rozijnenbrood van 500 gram (excl. rozijnen), 1000 gram (excl. rozijnen) of 1200 gram (excl. rozijnen) kun je de ingrediënten naar verhouding aanpassen, uiteraard inclusief de hoeveelheid rozijnen
  • wil je het grootst mogelijke rozijnenbrood bakken dat in jouw broodbakmachine past, neem dan de hoeveelheden ingrediënten voor een witbrood dat 2 maatjes kleiner is dan het grootst mogelijke formaat en voeg daar de rozijnen aan toe
  • wanneer het brood van 2 maatjes kleiner samen met de rozijnen ook na het bakken nog ruim in de bakvorm past kun je - bij voorkeur met een tussenstap - de hoeveelheden ingrediënten aanpassen naar de hoeveelheden voor een witbrood dat 1 maatje kleiner is dan het grootst mogelijke formaat
  • gaat ook dit goed dan kun je - opnieuw met een tussenstap - de hoeveelheden ingrediënten aanpassen naar de hoeveelheden voor een witbrood van het grootst mogelijke formaat
  • hou er rekening mee dat deze laatste stap wellicht niet haalbaar is, omdat de rozijnen er ook nog bij moeten en je niet wilt dat jouw brooddeeg over de randen van de bakvorm heen loopt
  • snij het rozijnenbrood pas wanneer dit voldoende is afgekoeld en gebruik daarbij een snijmachine voor een mooi, gelijkmatig resultaat

Combi-tip:

Het lekkerste rozijnenbrood maak je natuurlijk met zelf gedroogde rozijnen! Wil je weten hoe? In de afdeling Biqqelz Voedseldrogers vind je het  recept om zelf heerlijke rozijnen te drogen met een voedseldroger.

Eet smakelijk!