Het werken met een broodbakmachine is niet moeilijk. Een heerlijk zelfgebakken brood maak je met:

  • de juiste ingrediënten
  • in de juiste verhoudingen
  • gebakken met het juiste programma

Wanneer je werkt met kant-en-klare broodmixen beschik je al over de juiste ingrediënten in de juiste verhoudingen. Je hoeft alleen nog de juiste hoeveelheid water toe te voegen. Ideaal om mee te beginnen. Voor kant-en-klare broodmixen wordt vaak het programma "Standaard" geadviseerd, dit geeft meestal het beste resultaat.

Wil je graag brood gaan bakken met losse ingrediënten, dan is het werken met een broodbakmachine weliswaar nog steeds niet moeilijk, maar komt het allemaal wél wat preciezer dan bij het gebruik van kant-en-klare broodmixen. Om alle ingrediënten in de juiste verhoudingen af te meten is een digitale keukenweegschaal eigenlijk een must. Er zijn weliswaar diverse maatschepjes beschikbaar en deze worden doorgaans ook meegeleverd bij aanschaf van een broodbakmachine, maar de ervaring leert dat deze minder nauwkeurig zijn en dat kan ten koste van het eindresultaat gaan.

Het basisrecept voor het bakken van een witbrood bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • water
  • bloem
  • boter
  • suiker
  • zout
  • gist

Het basisrecept voor het bakken van een tarwebrood bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • water
  • meel
  • bloem
  • boter
  • suiker
  • zout
  • gist

Naast bovengenoemde ingrediënten kun je aan beide basisrecepten desgewenst glutenpoeder toevoegen. Glutenpoeder vergroot de rijskracht van de gist en zorgt er voor dat er kleine luchtbellen in het deeg ontstaan. Door deze luchtbellen wordt het brood wat luchtiger én wat langer houdbaar. 

Het is prettig om een standaard werkwijze aan te houden en voor jezelf de resultaten van een bepaald recept te noteren. Wil je aanpassingen maken, zorg er dan voor dat je niet méér dan één ingrediënt tegelijkertijd aanpast, zodat je goed kunt zien wat het resultaat is van de aanpassing. Pas het standaard recept aan totdat het geheel aan jouw eigen wensen voldoet. Veel thuisbakkers hanteren een vaste volgorde voor het toevoegen van de ingrediënten. De kans dat je een ingrediënt vergeet is dan minimaal. De ingrediënten laten zich het beste verwerken wanneer ze op kamertemperatuur zijn. Ook voor jouw broodbakmachine is het overigens aan te raden om hem op kamertemperatuur te gebruiken én te bewaren.

Een volgorde die zowel bij het gebruik van bederfelijke ingrediënten als bij het gebruik van niet-bederfelijke ingrediënten voor veel mensen prettig werkt is:

  • water
  • meel
  • bloem
  • suiker / zout / gist / glutenpoeder
  • boter

Voordeel van deze volgorde is dat het water niet de gelegenheid krijgt om zout en gist al door elkaar te spoelen vóórdat je de bakvorm in de broodbakmachine plaatst. Zout en gist dienen voor een optimaal resultaat namelijk zo lang mogelijk van elkaar gescheiden te blijven.

Beschikt jouw broodbakmachine over een timer, dan kun je deze 's avonds zodanig instellen dat je 's ochtends heerlijk vers brood hebt. Hoewel dit een hele handige functie is, is het beter om deze - zeker wanneer de tijd tussen het aanzetten van de broodbakmachine en de start van het programma wat langer is - niet te gebruiken wanneer je met bederfelijke ingrediënten werkt, zoals melk en eieren. Gedurende de tijd dat de timer aftelt tot de start van het programma worden de ingrediënten namelijk niet gekoeld en naast het feit dat dat de houdbaarheid niet ten goede komt zal dat ook al snel een negatief effect hebben op de smaak.

Wanneer jouw broodbakmachine klaar is met het bakken van jouw brood zal deze in de meeste gevallen het brood nog gedurende een bepaalde tijd warm kunnen houden. Na deze tijd is het verstandig om het brood zo snel mogelijk uit de broodbakmachine te halen en op een rooster te laten afkoelen. Wanneer je het brood na afloop van de warmhoudtijd in de broodbakmachine laat zitten, dan zal er zich condens gaan vormen en deze condens loopt naar de bodem van het bakblik. De onderkant van het brood zal dan nat worden en dat komt de smaak én de houdbaarheid niet ten goede.

Met deze uitleg over het werken met een broodbakmachine kun jij goed voorbereid aan de slag om zélf jouw allereerste brood te gaan bakken. De belangrijkste tips zet ik nog even voor jou op een rijtje:

  • gebruik een digitale weegschaal om de ingrediënten af te wegen
  • noteer voor jezelf de resultaten van (aanpassingen in) een bepaald recept
  • pas niet meer dan één ingrediënt tegelijkertijd aan
  • voeg eventueel glutenpoeder toe voor een betere rijskracht en een luchtiger eindresultaat
  • hanteer een vaste volgorde voor het toevoegen van de ingrediënten
  • wanneer je werkt met de timer, gebruik dan liever geen bederfelijke ingrediënten
  • haal het verse brood zo snel mogelijk na afloop van het programma uit jouw broodbakmachine

Om jou nóg een stapje verder in de juiste richting te helpen zijn er enkele basisrecepten voor verschillende soorten brood toegevoegd aan de categorie Recepten in deze afdeling van website. Heb jij deze basisrecepten eenmaal onder de knie, dan zal niets jou meer in de weg staan om de lekkerste broden te bakken!