Dit recept voor het bakken van fijn volkorenbrood in een broodbakmachine is een op zichzelf staand recept voor een heerlijk vers volkorenbrood. Maar het kan natuurlijk ook als basis worden gebruikt voor vele smakelijke variaties.

Benodigdheden voor een volkorenbrood van 800 gram: 

  • 500 gram tarwemeel (meestal volkorenmeel genoemd)
  • 6 gram droge korrelgist
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 10 gram roomboter
  • 7 gram glutenpoeder (optioneel)
  • 325 ml water

Werkwijze:

  • giet het water in de bakvorm
  • schep het tarwemeel er voorzichtig bovenop
  • maak afzonderlijke kuiltjes in het meel voor de korrelgist, het zout, de suiker en het - optionele - glutenpoeder
  • voeg de roomboter toe
  • zet de bakvorm in de broodbakmachine
  • selecteer als gewicht: 1000 gram (of 800 gram wanneer uw broodbakmachine die mogelijkheid biedt)
  • selecteer als kleur: licht
  • selecteer als programma: normaal
  • bak het brood in de door jouw broodbakmachine aangegeven tijd (ca. 160 minuten)

Tips:

  • haal het brood zo snel mogelijk uit de broodbakmachine als het klaar is en laat het afkoelen op een rooster, bij voorkeur afgedekt met een food cover
  • voor een volkorenbrood van 500 gram, 1000 gram, 1200 gram of 1400 gram kun je de ingrediënten naar verhouding aanpassen
  • snij het brood pas wanneer dit voldoende is afgekoeld en gebruik daarbij een snijmachine voor een mooi, gelijkmatig resultaat

Eet smakelijk!