Doelgroep

De cursus Natuurlijk Speuren met je hond - Praktijkspeuren is bedoeld voor iedereen die op recreatieve wijze met zijn/haar hond wil gaan speuren op menselijke geursporen (ook wel praktijkspeuren of mantrailing genoemd). Dit kunnen pups zijn, maar ook pubers en (jong)volwassen honden. Zelfs senioren kunnen speuren! Ook voor honden met fysieke beperkingen is het vaak mogelijk om te gaan speuren, voor hen biedt het speuren meestal een prima uitlaatklep voor de energie die zij anders moeilijk kwijt kunnen. Tenslotte kunnen ook honden met gedragsproblemen speuren, maar zij zijn in een aantal gevallen wel aangewezen op individuele begeleiding. Neem in voorkomende gevallen s.v.p. eerst even contact op om te overleggen. Kortom: leeftijd en nivo van uw hond zijn niet van belang, alle honden kunnen speuren!

Cursusinhoud

In deze cursus krijgt u inzicht in de achtergronden van het speuren, de verschillende speurdisciplines die er zijn en natuurlijk in de werking van de neus van uw hond. Naast de nodige theoretische onderbouwing zullen we vooral in de praktijk aan het werk gaan, door het uitwerken van diverse menselijke geursporen op verschillende speurlocaties. Er wordt gewerkt in speur-duo's: 2 cursisten die om de beurt gaan speuren met hun hond en daarbij elkaars sporen gaan uitwerken. Met name in het begin en tijdens het uitwerken van langere sporen biedt dit voordelen doordat de speurende cursist gedurende het uitwerken van het spoor direct feedback kan krijgen.

Organisatorische en huishoudelijke zaken

 • De cursus bestaat uit losse lessen
 • U schrijft zich voor iedere les die u wilt volgen afzonderlijk in.
 • Wilt u meerdere lessen volgen en wilt u zeker zijn van een vaste dag en vaste tijd, dan kunt u zich voor elk van de lessen die u wilt volgen, gelijktijdig inschrijven.
 • De lessen duren 2 1/2 uur wanneer u zich als speurduo aanmeldt, 2 1/2 uur wanneer u zich als individuele cursist aanmeldt en aansluitend op uw eigen speurles spoorloper voor één of meer van de honden van Biqqelz Speurhondentraining wilt zijn, of 1 1/4 uur wanneer u zich als individuele cursist aanmeldt zonder sporen te lopen voor één of meer van de honden van Biqqelz Speurhondentraining
 • Indien nodig worden tijdens de les één of meer time-outs ingepland die we benutten voor theorie en het bespreken van vragen, etc.
 • Minimaal aantal deelnemers: 1
 • Maximaal aantal deelnemers: 2
 • De lessen vinden plaats in/vanuit de trainingshal in Coevorden of (in overleg) op een geschikte speurlocatie in de omgeving
 • U wordt verzocht om minimaal een kwartier vóór aanvang van de lessen aanwezig te zijn, koffie en thee staan voor u klaar
 • Na afloop van de lessen is er gelegenheid om onder het genot van koffie en thee of soep (in de kantine aanwezig) en broodjes (zelf meenemen) de les na te bespreken en ervaringen uit te wisselen

Benodigdheden

 • gewone halsband voor uw hond (dit mag een half-check halsband zijn)
 • speurtuig
 • meervoudig verstelbare trainingslijn van ca. 2 - 3 meter lengte
 • (op termijn) speurlijn van ca. 10 meter lengte
 • voldoende (liefst natuurlijke) beloningen die écht de moeite waard zijn (dus geen gewone brokjes)
 • gevuld waterflesje voor de hond (en eventueel voor uzelf)

Al deze benodigdheden kunt u bij Biqqelz Speurhondentraining aanschaffen. Tijdens de eerste speurles werkt u met natuurlijke beloningssnacks die door Biqqelz Speurhondentraining beschikbaar worden gesteld en krijgt u - indien u hier niet zelf over beschikt - een speurtuig en trainingslijn in bruikleen. Gaat u daarna verder met speuren, dan dient u zelf beloningssnacks, een speurtuig, een trainingslijn en (op termijn) een speurlijn aan te schaffen.

Trek tijdens de speurlessen makkelijk zittende kleding en schoenen aan, die tegen een stootje en vuil kunnen. In voorkomende gevallen kan regenkleding handig zijn.

Inschrijving

Voor de cursus Natuurlijk Speuren kunt u zich inschrijven door het volledig invullen van het inschrijfformulier. Na ontvangst van uw inschrijfformulier ontvangt u een bevestiging en een factuur met de benodigde gegevens voor de betaling van uw cursusgeld. Wanneer u zich als speur-duo wilt inschrijven vermeld dit dan duidelijk bij uw aanmelding. Schrijft u zich in als individuele cursist en is er geen andere inschrijving voor de betreffende les, dan loopt u geen sporen voor uw mede-cursist maar - uiteraard alleen indien u hiertoe bereid bent - voor de honden van de B-Bende, de roedel van Biqqelz Speurhondentraining. U kunt er ook voor kiezen om alleen met uw eigen hond sporen uit te werken, de les duurt dan geen 2 1/2 uur maar 1 1/4 uur.

Cursusgeld

Het tarief per les bedraagt € 30,00 per baas-hond-combinatie, inclusief consumpties. 

Algemene informatie cursussen

Door uw inschrijving voor deze cursus verklaart u zich akkoord met de Algemene Voorwaarden. Leest u daarom deze Algemene Voorwaarden door vóórdat u zich inschrijft.